Tulin pitkän harkinnan jälkeen siihen tulokseen, että oli aika jättää hyvästit Lumia 950 XL puhelimelleni. Pidin todella paljon Windows 10 Mobilen selkeästä ja poikkeavasta käyttöliittymästä tiileineen. Yhdellä silmäyksellä näki mitä uutta oli tapahtunt, mutta sen aika on nyt ohi, joten mikä on seuraava älypuhelimeni?

iOS vai Android?

Työni kannalta on tärkeää valita se oikea ja valintaan vaikuttaa niin käyttöjärjestelmä kuin laitteiden monipuolisuus. Myös Microsoft teknologiaan perustuvat sovellukset ja yhteensopivuus on tärkeää, koska työni pääsääntöisesti pyörii tämän teknologian ympärillä.

Applen puhelimet ovat hienoja (ja kallitta). iOS käyttöliittymä on selkeä, sovelluksia sille on tehty kaikkein eniten ja niiden laatukin jo pääsääntöisesti hyviä. iOS puhelimia ei valmista tietysti kukaan muu kuin Apple, joten laitevalinta on rajallinen ja ns. ”Apple-vero” näkyy hinnoissa.

Android puhelimissa valinnan varaa on eri valmistajilta, mutta Android-käyttöjärjestelmän eri versioiden hajanaisuus hirvittää. Jos valitsen Androidin, niin käyttöjärjestelmän tulee olla suhteellisen uusi eli vähintään Android 7.

Olen tottunut siihen, että käytössäni on aina uusin käyttöjärjestelmä. Apple ja Microsoft ovat tässä olleet erinomaisia jakamaan puhelimiinsa uusimman version. Nokian uudet puhelimet lupaavat samaa Android maailmassa, mikä on erinomainen juttu, mutta löytyykö nykyisistä malleista se joka parhaiten tyydyttää tarpeeni.

Sovellukset

Sovelluksien määrä ei vaikuta hankintapäätökseeni, koska ne sovellukset joita yleisesti käytän (henkilökohtaisesti) löytyvät molemmista käyttöjärjestelmistä – Facebook, WhatsApp, Twitter, Messenger, Instagram jne. eli ne yleiset mitä nyt tämän ikäinen äijä käyttää.

Pelejä en puhelimella pelaa, paitsi Microsoftin Solitaire Collectionia, joka on ollut se minun ”ajantappo” -pelisovellukseni puhelimessa.

Tärkeintä on että Office 365 sovellukset löytyvät ja muut työhöni vaikuttavat Microsoft yhteensopivat sovellukset ja näyttää siltä, että Microsoft panostaa Androidiin Windows 10 jatkeena. mm. Edge selaimen tulo Androidiin mahdollistaa nettisivun ”siirron” Windows 10 PC:lle helposti. Ominaisuus joka minulle ainakin on hyvä.

Fyysinen laite

Teknologiafriikkinä minua kiehtoo tietysti uusin teknologia ja design. Uudet reunuksettomat puhelimet kuten Samsung Galaxy 8, S8 ja Note 8, iPhone X, Xiaomi Mi Mix, Huawei Mate 10 Pro ja monet muut vastaavat ovat sitä mitä puhelimeltani odotan ns. designwise. Valitettavasti Nokialla tällaista puhelinta ei vielä ole. Olisiko Nokia 9 sitten sellainen reunukseton malli? Mutta jaksanko odottaa? En.

Kameran tulee olla hyvä ja siinä tulee ehdottomasti olla kuvanvakausjärjestelmä. Tärkeää kamerassa on myös se, että hämärässä otetut kuvat olisivat rakeettomia, kirkkaita ja hyviä.

Puhelimessa tulee olla myös tarpeeksi puhtia, vääntöä ja tilaa sovelluksille & kuville. Micro SD kortti on melkeinpä pakollinen ja nopea akun lataus ehdoton. Näytön tulee olla kirkas ja selkä eli sen tulee antaa se ”wau” efekti kun siihen katsoo.

Lopputulos

Valitsin uudeksi puhelimekseni Huawei Mate 10 Pro puhelimen, jonka ennakkotilasin ja toimitus marraskuun lopussa. Valintaani vaikutti puhelimen design, Android 8 eli uusin käyttöjärjestelmä, kamera (Leica) ja tekoälyn vaikutukset mm. valokuvia ottaessa. Teknologisesti siinä on kaikki mitä tarvitsen: 6 G RAM-muistia, 128 G sisäistä muistia, SD-korttipaikka ja pikalataus. Myös hinta vaikutti ratkaisuun.

Tässä on puhelinta vähintään seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, ellei taas jotain parempaa ja vielä mullistavampaa ole tulossa vuoden päästä. Gadget-friikkinä ei ole aina helppo olla.

  • 3834
  • 0